Интересни нови заглавия (Седмица 26/2024)

Представете си какво би станало ако животните управляваха зоопарка?

В Zoo Vadis се случва именно това - в зоопарка, управляван от животните, най-амбициозните зверове се стремят към позиция в звездната експозиция, а водещата звезда става талисман на зоопарка. За да се присъединят към звездната експозиция, животните трябва да проведат кампании, да спечелят подкрепа от други животни и да събират лаври чрез хитри политически маневри, умели преговори и безпощадни схеми. Играта завършва, когато звездната експозиция е пълна, а победител е играчът с най-много лаври.

Zoo Vadis е еволюция на класическата игра Quo Vadis? на Райнер Книция, която запазва политическия геймплей, но добавя иновации като асиметрични способности на животните, които увеличават възможностите за стратегически преговори, специални лаврови токени, ярко зоопарково изкуство и оживяване на продукцията с масивни фигури на животните.

Zoo Vadis - настолна игра

Zoo Vadis - настолна игра

Възраст: 10+
Времетраене: 20 - 40 мин.
Брой играчи: 3 - 7


Кралството е разпокъсано, градовете са разделени, а хората - недоверчиви. Новият владетел Ел Каскадеро иска да обедини земите, но не може да го направи сам. Той назначава четирима министри, за да възстановят гражданската хармония. Всеки от министрите има конкретна отговорност: земеделие, занаятчийство, добив на ресурси и търговия.

Cascadero е епична игра със стратегическо подреждане на плочки от известния дизайнер Райнер Книция. Министрите посещават градовете, поставяйки своите емисари до тях. Градовете обаче се доверяват само на групи емисари или на такива с официален печат от Ел Каскадеро.

Играчите трябва да изберат между две стратегии: да изградят дълги вериги от емисари за синергии и цели или да създадат по-малки групи емисари за своевременно оценяване на градовете. И двете стратегии носят точки за победа, но те ще бъдат без значение, ако не постигнете необходимия успех във вашата сфера.

С активирането на оценяването на градовете, играчите ще напредват в поставената им сфера, печелейки бонуси като точки за победа, напредък в останалите сфери, официален печат, преместване на емисар или допълнителен ход. Чрез внимателно планиране, играчите могат да създадат каскада от бонуси, която да им донесе предимство.

Cascadero предлага голяма преиграваемост чрез разнообразно взаимодействие между играчите, променлив борд и плочки, както и режим за напреднали с пътуващи вестители. 

Cascadero - настолна игра

Cascadero - настолна игра

Възраст: 14+
Времетраене: 45 - 60 мин.
Брой играчи: 2 - 4
 


Кралството се развива успешно, но работата на Ел Каскадеро и неговите министри едва сега започва. Много предизвикателства и възможности очакват кралството: бандити заплашват градовете, реките предлагат нови начини за пътуване, търговията продължава да расте, а границите трябва да бъдат защитени.

Cascadito е продължение на стратегическата игра Cascadero от Райнер Книция. Всеки играч получава лист и молив. Хвърлят се 6 зарчета, и играчите се редуват да избират зарче, което използват, за да запълнят пространство на картата си. Зарчетата показват 5 цвята, представляващи 5 типа градове на картата. Когато се избере зарче с цвят, играчът запълва пространство до град в съответния цвят.

С достигането до градове чрез групи запълнени пространства, играчите задействат оценяване на градовете в “книгата на успехите” на техния лист. Ако планират маршрута си мъдро, тези успехи могат да задействат каскада от комбинации, давайки им конкурентно предимство в постигането на обществени и лични бонуси.

Играта приключва, когато всички обществени постижения са завоювани или когато един играч получи всички лични бонуси. 

Cascadito - настолна игра

Cascadito - настолна игра

Възраст: 14+
Времетраене: 30 - 45 мин.
Брой играчи: 1 - 4
 


Легендата разказва за изоставеното имение Спектрал, което оживява точно в полунощ при Червена Луна — рядко събитие, което се случва веднъж на век. В тази нощ някои стаи се изпълват със съкровища, предоставящи богатство на тези, които ги намерят. Но стаите събуждат духове и проклятия, които поглъщат всеки, който влезе. Символи и печати в имението дават подсказки къде има съкровища и къде дебнат капани.

В Spectral играчите контролират банди от търсачи на съкровища, които влизат в имението и се състезават да намерят съкровищата преди полунощ. Като откриват и разчитат символите, те могат да избягват стаи, където тайно спят демони и егоистично да пазят тази информация от своите съперници. Чрез дедукция, наддаване и блъфиране, те избягват опасните стаи и се борят за съкровищата. Играта свършва, когато някой постави всички свои търсачи или всички пасуват. Бандата с най-много съкровища печели.

Spectral предлага различни нива на трудност, за да се адаптира към опита на играчите.

Spectral - настолна игра

Spectral - настолна игра

Възраст: 14+
Времетраене: 30 мин.
Брой играчи: 2 - 5


Star Wars: Bounty Hunters е лека стратегическа игра, в която играчите се състезават да станат най-добрият ловец на глави в галактиката. Те събират точки чрез залавяне на издирвани лица, изпълнение на договори и покупка на дроиди и сандъци от пазара на джавите. 

В тази игра няма време за бездействие: всички играят едновременно. Играчите започват с 4 карти в ръка. Всеки ход избират карта от една от наличните купчини (издирвани лица, ловци, договори и пазар на джавите). След това могат да изберат дали да играят или да продадат карта. Накрая предават останалата ръка на съседа си отляво.

Картите с издирвани лица имат стойности на защита, докато картите с ловци и дроиди имат стойности на атака. За да улови издирвано лице, играчът трябва да изравни или надмине стойностите на защита на издирвания, като постави карти с ловци и дроиди пред него. 
Играчите могат също да изпълняват договори, като избират карти с договори. Те дават бонус точки за улавяне на специфични издирвани лица и покупка на сандъци.

На края на играта играчите броят точките, които са спечелили от залавянето на издирвани лица, изпълнението на договори и покупката на сандъци и изваждат точките, похарчени за наемане на ловци. Играчът с най-много точки се обявява за най-добрия ловец на глави в галактиката! 

Star Wars: Bounty Hunters - настолна игра

Star Wars: Bounty Hunters - настолна игра

Възраст: 10+
Времетраене: 20 - 30 мин.
Брой играчи: 2 - 6


Trio е бърза и забавна игра с карти за 3-6 играчи. 

Тестето се състои от 36 карти, като всяко число от 1 до 12 се среща три пъти. Играчите получават по няколко карти, които трябва да подредят от най-малката към най-голямата. Останалите карти се поставят обърнати надолу на масата.

На своя ход избирате една карта, която да разкриете. Може да вземете карта от вашата ръка (най-малката или най-голямата), от ръката на друг играч или обърната карта от масата. След това повтаряте действието – избирате още една карта. Ако двете разкрити карти са с еднакъв номер, продължавате хода си.  Ако не са еднакви - връщате картите обратно и хода ви свършва.

Първият играч, който събере три карти с еднакъв номер, печели сета. Играта завършва, когато един играч събере три такива сета, два сета от 7-мици или два сета, събраните карти на които правят разлика или сбор от 7. 

Trio - настолна игра

Trio - настолна игра

Възраст: 6+
Времетраене: 15 мин.
Брой играчи: 3 - 6


Minecraft Explorers е кооперативна игра, в която заедно изследвате блоковата вселена на Minecraft, търсейки скрито съкровище.

На своя ход харчите точки за различни действия, като например да разкривате различни пейзажи и да откривате какви предмети се крият в тях. Кирките и мечовете ще ви бъдат полезни, така че се опитайте да ги вземете! Избягвайте зомбита, крийпъри и всякакви други зли същества, защото в края на всеки ход теглите една карта с чудовище. Ако то вече е в игра, групата ви е надвита и се появява още едно ново чудовище. Събирайте съкровищата, докато имате време, защото ако тестето с чудовища свърши, губите играта!

Minecraft Explorers - настолна игра

Minecraft Explorers - настолна игра

Възраст: 8+
Времетраене: 30 мин.
Брой играчи: 1 - 4


CATAN: New Energies  е самостоятелна игра, която запазва класическите механики на Catan – събиране на ресурси, търговия и строителство. Действието обаче се развива в 21-ви век, когато жителите на Catan се нуждаят от енергия за развитие, но трябва да избират между чисти източници и по-евтини, но замърсяващи варианти. 

Играта въвежда нови елементи като електроцентрали, енергийни жетони и екологични събития, които добавят стратегическа дълбочина към познатата на всички ни игра Catan.

CATAN: New Energies - настолна игра

CATAN: New Energies - настолна игра

Възраст: 14+
Времетраене: 90 мин.
Брой играчи: 3 - 4


ОТНОВО НАЛИЧНИ:

Sail - настолна игра

Sail - настолна игра

Възраст: 11+
Времетраене: 20 мин.
Брой играчи: 2


That's Not a Hat - настолна игра

That's Not a Hat - настолна игра

Възраст: 8+
Времетраене: 15 мин.
Брой играчи: 3 - 8


Mountain Goats - настолна игра

Mountain Goats - настолна игра

Възраст: 8+
Времетраене: 20 мин.
Брой играчи: 2 - 4


Box One - настолна игра

Box One - настолна игра

Възраст: 14+
Времетраене: 180 - 240 мин.
Брой играчи: 1


Tokaido (10th Anniversary Edition) - настолна игра

Tokaido (10th Anniversary Edition) - настолна игра

Възраст: 8+
Времетраене: 45 мин.
Брой играчи: 2 - 5


Sushi Go! - настолна игра

Sushi Go! - настолна игра

Възраст: 8+
Времетраене: 15 мин.
Брой играчи: 2 - 5