Обзор на The Vale of Eternity

Добре дошли в Долината на Вечността! Тук ви очаква магическо приключение, в което вие сте ловец на всякакви мистични създания. Опитомете и призовете огнени гиганти, природни духове, всесилни дракони, дългоноси самураи и какво ли още не в епична битка, в която всяко същество ще допринесе със своята уникална способност. Комбинирайте добре техните сили и никой няма да може да възпре пътя ви към победата и вечната слава! 

The Vale of Eternity - настолна игра

The Vale of Eternity - настолна игра

Възраст: 14+
Времетраене: 30 - 45 мин.
Брой играчи: 2 - 4

КАК СЕ ИГРАЕ НАКРАТКО

The Vale of Eternity e игра с изключително прости правила и забележително дълбок геймплей. 

По време на твоя ход избирате две карти със същества от „пазара“, като редът на избиране е следният: първо избира първия играч, а после следващите поред играчи. Втората си карта последният избира първи и така до първия играч, който просто получава каквото е останало. 

След тази фаза решавате какво ще правите с избраните от вас карти. Те могат да бъдат продадени, като стойността им зависи от семейството стихии, към което принадлежат (Огън, Вода, Въздух, Земя и Дракони). Могат да бъдат опитомени, което означава, че се добавят към ръката ви и могат да бъдат играни, когато решите. Могат да бъдат и призовани, което означава реално да ги изиграете пред себе си, като първо платите цената им. Това е моментът, в който се активират и магията и красотата на тази игра се разгръща пред вас. 

Всяко същество е уникално и има своя собствена сила. Някои ви дават перманентни умения като да взимате точки и/или пари на края на всеки рунд; други ви носят много силни еднократни бонуси; трети пък добавят определени условия, при които бихте могли да трупате още и още точки и пари. Картите са направени така, че да работят отлично една с друга, което ви дава възможност да правите уникални комбота с тях. Кои карти избирате и как ги комбинирате прави всяка игра изцяло ново и различно преживяване. 

Играта върви и с някои ограничения, което я прави още по-тактическа. Текущият рунд определя колко карти може да имате изиграни пред себе си. Също така имате право само на 4 чипа с пари, които са със стойност от 1 до 6. В случай, че вземете нов чип над лимита сте длъжни да го замените с друг ваш или да го изхвърлите, а при пазаруването ресто не се връща! Справянето с тези ограничения добавя нов слой стратегия, тъй като ви кара да мислите внимателно кои карти продавате, кои си взимате в ръката и кои играете. Хубавото е, че картите ви дават всякакви различни умения, в които можете да преодолеете някое ограничение и дори да го използвате в своя полза.

Играе се до края на десети рунд или докато някой играч събере 60 точки. 

The Vale of Eternity е трудна за описване игра, тъй като чарът и е в голямото разнообразие от карти и оригиналните начини, по които те се комбинират. Трябва да я играете, за да разберете напълно! Истинско удоволствие е когато съградите „машина“ за правене на точки и с всеки ход се приближавате все повече до заветните 60! А после се появява нова карта, която добавя поредното зъбно колело към вашата машина и вътрешно се усмихвате, защото сте готови да съкрушите противниците. Пляскате на масата някоя карта Дракон, която си пазите от началото на играта и палите двигателя към победата! 

The Vale Of Eternity - настолна игра

КАКВО ПРАВИ ИГРАТА ТОЛКОВА ДОБРА

  • 70 уникални карти с удивителни умения, които само чакат да ги комбинирате
  • Много добър баланс между време за игра и удоволствието, което носи – продължава около 40 минути, но ви дава достатъчно време да призовете достатъчно силна компания от чудати същества
  • Отлична преиграемост – всяка игра е различна, с различни карти и комбинации между тях
  • Страхотен арт и качество на компонентите
  • Изисква мислене и стратегия, но можете да постигнете удивителни резултати и без да си изпържите мозъка

ЛИЧНО МНЕНИЕ

The Vale of Eternity е геймърска настолна игра за феновете на откриването на хитри комбинации между картите и експлоатирането им до дупка! А същевременно правилата на играта са супер елементарни и интуитивни... Това за нас е много добра комбинация! Забавлявахме се много докато се опитвахме да открием най-добрите комбо-та от постепенно разкриващите се по време на играта карти в това скоростно състезание до 60 точки. Да, играта си е състезание и най-често победителят е направилият най-бързо най-добра машина за правене на точки. Вариантът до 10 рунда все още не ни се е случвал. Но си е много трудно да намериш баланса от събирането на карти с яки ефекти и такива, които може би са по-скучки, но „просто“ ти дават добри точки, а това е съществено за победа. Понякога се случва да се отнесеш в търсенето на още по-яки комбинации и подготвянето на още по-голям ход в бъдеще и докато се усетиш – противникът ти е на 10-тина точки от победата и ще ги направи на следващия си ход, а ти си доникъде (но пък машината ти е железна, само да имаше още 2-3 хода и щеше смачкаш конкуренцията!...). 

Много важна част от играта е и паричната система – че можеш да имаш до 4 жетона общо, независимо от стойността им. Това, и свободата кога по време на хода си да харчиш и кога да натрупваш нови пари, прави играта доста гъвката и стратегическа! Готино е, когато успееш да нагласиш нещата точно както ти вършат работа чрез използването на поредица от умения по картите. 

За игралите една друга класика от близкото минало – Seasons, мога да кажа, че The Vale of Eternity пресъздава до голяма степен същото усещане като разнообразие и откаченост на ефектите, които просто те канят да ги експлоатираш по най-безочлив начин. В новия хит на Mandoo Games и Renegade Games обаче всичко това постигнато с по-елегантни правила и по-забавна парична система (няма го късмета от мятането на зарове за ресурси в Seasons)! Препоръчваме!